28 Οκτωβρίου του 2014 στην Ουκρανία γιορτάζουν την 70ή επέτειο εκδίωξης ναζιστικών κατακτητών από την χώρα (Gr)
Κατά την απελευθέρωση της Ουκρανίας με δυνάμεις των τεσσάρων Ουκρανικών μετώπων, που αποτελούσαν από 2.3 εκατομμύρια άτομα, στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 1943 – Οκτώβριος 1944 πραγματοποιήθηκε η σειρά των επιτυχημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα σπουδαιότερα από αυτά ήταν: του Βορονέζ – Χαρκόβου (13 Ιανουαρίου – 3 Μαρτίου), του Ντόνμπας (13 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου 1943), του Τσερνίγκιβ – Παλτάβα (26 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου), του Κόρσουν-Σεβτσένκιβσκι (24 Δεκεμβρίου 1943 – 17 Φεβρουαρίου 1944), του Λβίβ – Σαντομίρ (13 Ιουλίου – 29 Αυγούστου). Η απελευθέρωση της Ουκρανίας από ναζιστές ολοκληρώθηκε με την Καρπάθια επιχείρηση, που ξεκίνησε τις 9 Σεπτεμβρίου 1944. Τις 27 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε η πόλη Ούζγκοροντ, τις 28 Οκτωβρίου σοβιετικός στρατός βγήκε στα σύγχρονα σύνορα του Ουκρανικού Κράτους. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα στρατιωτικά βραβεία τιμήθηκαν 2.5 εκατομμύρια Ουκρανοί – στρατιώτες.
Κατά τα ιστορικά στοιχεία στην διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας σκοτώθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια σοβιετικών στρατιωτών και περίπου 1,4 στρατιωτικοί αιχμάλωτες. Στον υπό κατοχής έδαφος σκοτώθηκαν 3,9 εκατομμύρια άτομα (ή κάθε έκτος κάτοικος). Πάνο από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί με βία μεταφέρθηκαν στην Γερμανία ως γκασταρμπάιτερ για καταναγκαστικές εργασίες. Πάνω από 700 πόλεις και 28 χιλιάδες χωριά ήταν γκρεμισμένα, περίπου 10 εκατομμύρια άτομα έμειναν άστεγοι, ισοπεδώθηκαν 16 χιλιάδες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Με την Προεδρική διαταγή από τις 20 Οκτωβρίου του 2009 με το σκοπό πανεθνικού εορτασμού της απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους ναζιστές κατακτητές και απαθανάτισης του ηρωικού άθλου και θυσιών του Ουκρανικού λαού στο Παγκόσμιο πόλεμο ημέρα τις 28-ης Οκτωβρίου ανακηρύχτηκε ως Ημέρα απελευθέρωσης Ουκρανίας από ναζιστές κατακτητές.
Αποτίνουμε φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, και σε αμάχους κατοίκους που υπέφεραν από τις δράσεις των κατακτητών. Ουκρανία πάντα θα θυμάται τους ήρωες, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους για την υπεράσπιση και απελευθέρωσή της κατά τον πόλεμο.
Ακόμα είναι ζωντανές στην μνήμη του Ουκρανικού λαού οι αναμνήσεις για την τραγωδία της χιτλερικής κατοχής, όμως σήμερα ένα μέρος της Ουκρανίας πάλι βρέθηκε υπό κατοχή του ξένου κράτους. Ο λαός της Ουκρανίας πάλι είναι αναγκασμένος με όπλο στο χέρι να υπερασπίζει την ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας του. Πάλι τρέχει το αίμα.
Ουκρανία ελπίζει, ότι τα γεγονότα του 70-ων ετών παρελθόντος, επίσης και η μνήμη για εκατομμύριους ανθρώπους, που σκοτώθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και οι χιλιάδες θύματα της σημερινής αντιπαράθεσης στην Ανατολή της Ουκρανίας θα ευνοήσουν στην κατάπαυση του πύρος, ομαλοποίηση της κατάστασης στον Ντόνμπας και στην Κριμαία στις αρχές του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, αυτοκυριαρχίας και του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
Πρεσβεία της Ουκρανία στην Ελληνική Δημοκρατία