ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

28_LISBON

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας με επικεφαλή τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Φεβρουάριο του 2014, η προσωρινή κατάληψη της Κριμαίας από το Κρεμλίνο, η ρωσική επιθετικότητα στις περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, η άμεση υποστήριξη των διεθνών τρομοκρατών στα εδάφη της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ο εκβιασμός και η οικονομική πίεση εναντίον της Ουκρανίας, οδήγησαν σε θεαματικές ανθρώπινες, οικονομικές απώλειες και ζημιές στις υποδομές της χώρας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται

Οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν επιτρέπουν να μάθουμε τους ακριβείς αριθμούς

Όμως θα καθοριστούν οπωσδήποτε ως διεθνή ετυμηγορία του καθεστώτος του Πούτιν

Καμιά θυσία δε θα ξεχαστεί

Το καθεστώς του Πούτιν πρέπει να πέσει

1 Μαρτίου 2014 η ρώσικη Ντούμα ικανοποίησε το αίτημα του Ρώσου προέδρου και επέτρεψε χρήση των Ένοπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. Σε τρεις εβδομάδες η Κριμαία παράνομα προσαρτήθηκε από τη Ρωσία. Με αυτές τις ενέργειες η Ρωσία παραβίασε τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης το Μνημόνιο της Βουδαπέστη και τη Συνθήκη Φιλίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κόστισε στην Ουκρανία 20% της οικονομικής ισχύος της. Κάθε μέρα η Ουκρανία ξοδεύει περίπου 4 εκατ. δολάρια (ΗΠΑ) για εκτέλεση της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης για την προστασία της από τις ρωσικές δυνάμεις.

H ζημιά που προέκυψε για την Ουκρανία από την απώλεια 4.000 επιχειρήσεων στην καταληφθείσα Κριμαία ανέρχεται σε 43.5 εκατ. δολάρια.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από την επιθετικότητα της Ρωσίας υπέστη η βιομηχανική παραγωγή. Το 2014 υπήρξε μείωση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,7%. Ειδικότερα στην περιφέρεια του Ντόνετσκ η μείωση ήταν 31,5%, και στην περιφέρεια του Λουκγάνσκ 42%.

Το 2015 η φίλο-ρωσική κυβέρνηση αποσυναρμολόγησε και μετέφερε στη Ρωσία δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στον Εύξεινο Πόντο έχουν κλαπεί και αποστέλλονται προς τη Ρωσία τα ουκρανικά γεωτρύπανα και πολλά άλλα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ, ένας οδηγός για την ανακωχή στην ανατολική Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια του έτους, η κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε. Οι Ρώσοι μισθοφόροι παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες του πολέμου, πράττουν πολεμικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ειδικότερα, υπάρχουν συχνές επιθέσεις κατά αμάχων, μαζική καταστολή των Ουκρανών ακτιβιστών, διώξεις κατά ιερέων, δολοφονίες και κακομεταχείριση των κρατουμένων, λεηλασίες στο Ντονμπάς, η κατάρριψη του Boeing -777 MΗ-17, ενώ η «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονμπάς» εισήγαγε τη θανατική ποινή.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί

θάνατο περισσοτέρων από 10 ανθρώπων ημερησίως.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες έγιναν πρόσφυγες.

Το 60% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.

Έχουν σκοτωθεί συνολικά πάνω από 65 παιδιά.

Έχουν τραυματιστεί σοβαρά πάνω από 165 παιδιά (στοιχεία του ΟΗΕ).

Αγνοούνται 1.300 άνθρωποι (στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Από την αρχή του πολέμου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου 2016 σκοτώθηκαν 5086 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 10.948. Αυτός είναι ο αριθμός των θυμάτων που καταγράφηκε και δημοσιεύθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ

Τα εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συνεπάγονται διεθνή ποινική ευθύνη όσων εμπλέκονται στην εκτέλεσή τους.

«Η Συνέλευση (του Συμβουλίου Ευρώπης) καλεί τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που έχουν συλληφθεί παράνομα στα εδάφη της Ουκρανίας, να πραγματοποιήσουν αποτελεσματική έρευνα και να κινήσουν διαδικασίες κατά των υπευθύνων για την απαγωγή, εξαφάνιση, βασανισμό και τις πολιτικές δολοφονίες των Ουκρανών ακτιβιστών και εκπροσώπων της κοινότητας των Τάταρων της Κριμαίας».

Ψήφισμα PACE 2067 από της 25.06.2015

Πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Ρωσία διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας έναν ύπουλο πληροφοριακό πόλεμο, ξεπερνώντας ορισμένες στιγμές την περίφημη προπαγάνδα του Γκέμπελς, παραπλανώντας τη διεθνή κοινότητα και να διχάζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη.

Δυστυχώς, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικά στην Ελλάδα, ακούγονται φωνές υπεράσπισης του Πούτιν. Τα ΜΜΕ αναπαράγουν τη ρωσική προπαγάνδα, ζητώντας την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πολλοί πολίτες της Ευρώπης παρασυρόμενοι από τη ρώσικη προπαγάνδα και τις διαστρεβλωμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν τη Ρωσία, άθελά τους ενισχύοντας την αιματηρή τρομοκρατία εναντίον της Ουκρανίας.

Οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, τα λεγόμενα «πράσινα ανθρωπάκια» μπορούν εύκολα να εμφανιστούν στη χώρα τους υπό το πρόσχημα παροχής βοήθειας. Όμως αντί της αναμενόμενης βοήθειας θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια θανάτου, πόνο και θλίψη, αυτά δηλαδή που εδώ και δύο χρόνια βιώνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οι Ουκρανοί.

Η Ουκρανική διεθνής κοινότητα καλεί κάθε άνθρωπο καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του για την ανεξαρτησία της Πατρίδας του. Σας καλούμε να πούμε μαζί ένα ηχηρό ΟΧΙ σε όλους τους τρομοκράτες, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στο ψέμα, ΟΧΙ στην επιθετικότητα, ΟΧΙ στον επεκτατισμό. Να υποστηρίζουμε – την Ειρήνη, την Ανοχή, τη Διατήρηση των Νόμων, σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις που αναλάβαμε.

Ο Θεός βοηθά αυτούς που υπερασπίζονται την αλήθεια και καταπολεμούν τον θύτη.

Η Ουκρανία θα είναι μια ανεξάρτητη χώρα στην Ευρωπαϊκή κοινότητα!

Οι Ουκρανοί της Ελλάδας συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00 στην Πλατεία Συντάγματος

Γαλήνη Μασλιούκ, η πρόεδρος της «Ουκρανο-Ελληνικής Σκέψης».

Μετάφραση Ιωάννας Τεληανίδη.