Προκλήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα του Γολοντομόρ στην Ελλάδα: διπλωμάτης τραυματίστηκε

23 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μάνδρα για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Γολοντομόρ, σημειώθηκαν προκλητικές ενέργειες από ομάδα ακτιβιστών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σημαίες και σύμβολα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ). Ως αποτέλεσμα του περιστατικού τραυματίστηκε διπλωμάτης της Πρεσβείας της Ουκρανίας, ενώ προκλήθηκε σοβαρή ανησυχία μεταξύ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα προετοιμάζει επίσημη δήλωση για το συμβάν.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα, στόχευε να τιμήσει τη μνήμη ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του 20ού αιώνα. Το Γολοντομόρ, ως ένα ατιμώρητο και μη αναγνωρισμένο έγκλημα, συνεχίζει να αφαιρεί ζωές Ουκρανών ακόμη και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τον Τεχνητό Λιμό που προκλήθηκε από τη σοβιετική εξουσία στις πιο εύφορες γαίες της Ευρώπης.

«Η ατμόσφαιρα φόβου και χάους επικράτησε εκεί όπου έπρεπε να ακούγεται προσευχή», σχολίασε Ουκρανός ιερέας για το συμβάν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι επιτιθέμενοι με τα κομμουνιστικά σύμβολα εμπόδισαν την πρόσβαση στο μνημείο του Σέβτσενκο, φώναζαν προσβολές και απειλές και προέβησαν σε επιθετικές ενέργειες.

Ελπίζουμε ότι η αστυνομία θα διερευνήσει με ακρίβεια αυτό το δυσάρεστο περιστατικό και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού.

Η Ελλάδα έχει γίνει καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή στο έδαφος της κυρίαρχης Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, παραμένει προφανής η αρνητική επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας, η οποία διαδίδεται εντατικά στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας απειλή για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων με την παρουσία παιδιών.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Γολοντομόρ ως γενοκτονίας του ουκρανικού λαού, η Ελλάδα, δυστυχώς, εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα που, παρά τις έντονες προσπάθειες της ουκρανικής κοινότητας και των ηγετών της ουκρανικής διασποράς διεθνώς, δεν εξετάζει αυτή την πιθανότητα. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ρωσική προπαγάνδα, που έχει επηρεάσει επί δεκαετίες όχι μόνο την αριστερή πτέρυγα του εκλογικού σώματος, αλλά και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.