Έκκληση της Κοινότητας “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” προς την Πρόεδρο, τον Πρωθυποργό και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ελλάδας επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

8 Μαΐου 1945 – Η ημέρα απελευθέρωσης της Δυτικής Ευρώπης από τον ναζισμό

9 Μαΐου 1945 – Η αρχή της ολοκληρωτικής κατοχής των χωρών της ΕΣΣΔ, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης

Επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς οι Ουκρανοί, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Ελεύθερους Λαούς, ότι το 1945, ο πόλεμος τελείωσε για τις χώρες του Δυτικού Κόσμου. Η Ουκρανία, όμως, μαζί με τις χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης βρέθηκε στη φυλακή των Λαών, εγκλωβισμένη στη θηριωδία της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος δικαίως καταδικάστηκαν, γεγονός που επέτρεψε στις χώρες της Δύσης να αναπτύξουν τις κοινωνίες τους με βάση τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αρχές Δικαίου. Όμως η ελεύθερη ανάπτυξη των χωρών της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης ξεκίνησε μόνο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, στα τέλη του περασμένου αιώνα, και παρουσίασε πρόοδο μόνο στις χώρες εκείνες που μαζί με τα εγκλήματα του ναζισμού καταδίκασαν επίσημα και τα εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία αυτοανακηρύχτηκε ως διάδοχος κατάσταση εκείνης της αυτοκρατορίας, χωρίς όμως να αναλάβει το μέγεθος και τις συνέπειες ευθύνης για τις μαζικές σφαγές, για την καταστροφή των οικονομιών, για την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για στρατόπεδα συγκέντρωσης και απάνθρωπες δολοφονίες.

Εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στους ελεύθερους λαούς ότι ακόμα και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία είχε υποστεί τη βαρβαρότητα του σοβιετικού Σταλινικού καθεστώτος, μέσω του Τεχνητού Λιμού 1932-33, και που είχε ως επακόλουθο τον φρικτό και αποτρόπαιο θάνατο 10 εκατομμυρίων αθώων Ουκρανών.

Εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι η Ουκρανία τόσο κατά την εισβολή, όσο κατά την αποχώρηση των ναζιστών από τα εδάφη της ΕΣΣΔ, ανέλαβε δυσβάσταχτα βάρη, τα οποία αποτυπώνονται κυρίως με τα 14 εκατομμύρια Ουκρανών πολιτών, που έπεσαν κατά τις εχθροπραξίες εκείνης της περιόδου.

Εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι τα μη καταδικασμένα και ατιμώρητα εγκλήματα της Ρωσίας του περασμένου αιώνα, η ιμπεριαλιστική στρατιωτική της επιθετικότητα, τον 21ο αιώνα, καθώς και η συστηματική διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση των λαών μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα τρομερή και παγκόσμια σύγκρουση.

Εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε καθήκον να προειδοποιήσουμε ότι συνθήματα του τύπου “Μπορούμε να επαναλάβουμε!” που χρησιμοποιούνται από τους διαδηλωτές του υποτιθέμενου Αθάνατου τάγματος” και τα οποία τυγχάνουν της εγκρίσεως και συνδρομής των κατά τόπων ρωσικών οργανώσεων και φορέων, αποτελούν πραγματική απειλή για την έναρξη του επόμενου γύρου της επιθετικότητας.

Σοβιετικά άρματα μάχης στους δρόμους της Λβιβ. 1939

Διπλό χτύπημα. Γερμανικός και σοβιετικός πόλεμος εναντίον της Πολωνίας. 1939

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος για την Ουκρανία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με τη ναζιστική Γερμανία να εισβάλλει στην Πολωνία. Έως 120.000 Ουκρανοί στον πολωνικό στρατό πολεμούσαν τότε τον ναζισμό. Ταυτόχρονα, βομβαρδίστηκε το Λβιβ και άλλες δυτικές πόλεις της Ουκρανίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό του III Ράιχ του Χίτλερ.

Οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού διασχίζουν τα σύνορα ΟυκρανίαςΠολωνίας. 17.09.1939

 

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ