Η “Ουράνια Πολιτεία” και κατάργηση του θανάτου μέσω της Αναστάσεως

Τις παραμονές της πιο λαμπρής γιορτής του χριστιανικού κόσμου, του Πάσχα, η Πρόεδρος της Ελλάδας, κυρία Κατερίνα Σακελαροπούλου, βρήκε για άλλη μια φορά τον τρόπο να εκφράσει την πρωτοφανή στήριξή της στην Ουκρανία και τον Λαό της.

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου την Κυριακή των Βαϊων στις 28 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε συναυλία “Η ουράνια πολιτεία” – μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ σε φόρμα εντελώς ελεύθερη, βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση της Λένας Πλάτωνος και άλλων.

Με τη μουσική της Λένας Πλάτωνος, τα λιμπρέτο του Βαγγέλη Κοσμίδη σε συνεργασία με τη Λένα Πλάτωνος και την Έλλη Κετετζιάν, ακούστηκαν οι συνθέσεις: Ι. Παράδεισος και πτώση, ΙΙ. Η γενιά του φιδιού, ΙΙΙ. Agnus Dei, IV. Στην ουράνια πόλη σε εκτέλεση των καταπληκτικών ερμηνευτών-συντελεστών: των σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλα Καραγκιαούρη, καθώς και της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Έλλης Κετετζιάν στο τσέλο και κρουστά και σε συνεργασία με το Ουκρανικό Σχολείο της Αθήνας.

Στην παράσταση έλαβαν μέρος μαθητές & μαθήτριες του Ουκρανικού Σχολείου “Μπερεγίνια” (υπεύθυνη: Koziy Oksana): Ioanna Calugareanu, Dariia Fedorova, Tatiana Hotskyy, Tereza Kaluzhyna, Vasilysa Kozlova, Eleni Papachristou, Tymofii Totskyi, Nika Paradisopoulou, Pavlo Shklyanka, Vovchyna Yulia.

Τον συμβολισμό της παράστασης, που εντάχθηκε στο 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, δυσκολα θα μπορούσε να υπερεκτιμήσει κανείς. Τα παιδια του κόσμου – Ελληνόπουλα και Ουκρανόπουλα μαζί σε μια σκηνή στον πιο ασφαλή κήπο της Ελληνικής Επικράτειας – τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, πετάνε τα όπλα και φέρνουν το φως της Ειρήνης στον όμορφο πλανήτη μας, που μεθοδευμένα καταστρέφουν οι μεγάλοι άνθρωποι που επέλεξαν το δρόμο του κακού.

Τα βαθιά νοήματα των κειμένων με φόντο τα καταπληκτικά λιμπρέτο φέρνουν ρήγος στους θεατές και δάκρυα στα μάτια των πολλών παρευρισκόμενων Ουκρανών.

 

Το αίμα των αγίων έτρεξε μέσα στη γη και τη φούσκωσε σαν να ήταν ζυμάρι.

Είδα την Πανάγια Μητέρα να φοράει μαύρα και να κλαίει.

Μη μας σκοτώνετε.

                                                   Λένα Πλάτωνος

Φωτογραφίες: Ξένια Περμίνοβα, Λιούμπα Χαλίλοβα

 

Η ουράνια πολιτεία

Το ουκρανικό σχολείο “Μπερεγίνια” στην “Ουράνια πολιτεία”