Ουκρανία: Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ρωσικό ψήφισμα

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε, όπως μεταδίδει το ρωσικό RT, να εγκριθεί το ψήφισμα λέγοντας πως «δεν είναι πολιτικοποιημένο» και λέγοντας πως το Κίεβο πρέπει να σταματήσει «να βομβαρδίσει αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές» στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη που απέρριψε ως υποκριτικό το ψήφισμα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει ότι ότι η ρωσική έκκληση σε κατάπαυση πυρός είναι άσκοπη την στιγμή που η Ρωσία υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Ψακή, «δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει τους ενόπλους που απαγάγουν ξένους αξιωματούχους και επιτίθενται σε αεροδρόμια». «Έαν [η Ρωσία] πρόκειται να καλέσει σε μείωση της έντασης και αποκλιμάκωση, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να σταματήσει» είπε.

Η ανταπάντηση από τη ρωσική πλευρά ήταν η αναμενόμενη, λέγοντας πως η κριτική των ΗΠΑ είναι «πλήρης μίσους».

Αρνητική ήταν η υποδοχή του ψηφίσματος και από τα περισσότερα άλλα μέλη του Συμβουλίου. Τόσο ο βρετανός όσο και ο γάλλος πρεσβευτής επέκριναν την έλλειψη «καίριων στοιχείων» από το ψήφισμα, κυρίως την απουσία αναφοράς στην ανάγκη για σεβασμό της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας.

Στο τραπέζι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Την Τρίτη, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να εξετάσει σε ποιες ενδεχόμενες «μακροπρόθεσμες αλλαγές», σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να προχωρήσει στην στάση του απέναντι στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θερμής φάσης της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έχει «ανεβάσει ταχύτητα» στην παρουσία του στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση επέμβαση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα μέλη του, όπως αναφέρει στο βρετανικό πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας, θα εξετάσουν πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην τακτική που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηριστικά περιέγραψε ως «κατά το ήμισυ υποδαύλιση αποσχιστικών τάσεων και κατά το ήμισυ σκόπιμη αποσταθεροποίηση».

Τις παραμονές της συνάντησης, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι η Συμμαχία θα εξετάσει μεταξύ άλλων προσωρινή ενίσχυση των δυνάμεών του στην Πολωνία, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες της Βαρσοβίας.

Πηγή: www.tovima.gr