Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία μπορεί να δυσκολέψουν την καλυτέρεψη σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας

01UKRAINE-master768

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί γιατροί φροντίζουν έναν πληγωμένο στρατιώτη σε ένα ασθενοφόρο στο Αβντιιβκά τη Δευτέρα. Markiian Lyseiko / Ευρωπαϊκός Οργανισμός Pressphoto

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος για μήνες παρέμεινε σε μια «παγωμένη» κατάσταση, κλιμακώθηκε με θανατηφόρες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Η βίαιες εχθροπραξίες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρήκαν το θάνατό τους τουλάχιστον οκτώ (κατάσταση στις 2 Φεβρουαρίου – έντεκα) Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις σε φιλορωσική πλευρά, και οι οποίες μετατόπισαν την πρώτη γραμμή μερικές εκατοντάδες μέτρα σε ορισμένα σημεία, πιθανώς δυσκολεύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών βοηθά να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, στον μοναδικό πόλεμο που γίνεται αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Στις τελευταίες συγκρούσεις οι πλευρές συναγωνίστηκαν για τον έλεγχο των εδαφών της λεγόμενης “γκρίζας ζώνης” – περιοχής ανάμεσα στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές ο ουκρανικός στρατός προχώρησε μπροστά σε τουλάχιστον δύο σημεία. Σημειώνεται ότι αυτό γίνεται για να αποκρούσει τις επιθέσεις των ανταρτών. Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την κλιμάκωση.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην πρώτη γραμμή της πόλης, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιούρι Κασιάνοβ είπε στο Radio Free Europe την Τρίτη, ότι «Οι υπερασπιστές της Αβντίϊβκα προτιμούσαν να μετατοπίσουν τη γραμμή» σε θέση καταλληλότερη για άμυνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέδωσε δήλωση-έκκληση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να παρέμβουν σε διπλωματικό επίπεδο.

“Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν διαπράξει μαζικές επιθέσεις κατά όλο το μήκος της γραμμής, χτυπώντας με πυροβολικό, βαριούς όλμους και άλλα όπλα μεγάλου εύρους”, αναφερόταν στη δήλωση. Από την περασμένη Κυριακή, οι Ευρωπαίοι παρατηρητές κάνουν λόγο για βαρύ βομβαρδισμούς της Αβντίιβκα.

Οι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν την πόλη, ανέφεραν αποδείξεις των εξελιγμένων ψυχολογικών τρικ του πολέμου με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Τα κινητά τηλέφωνά έλαβαν μηνύματα κειμένου που απευθύνονται σε Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι συχνά έχουν τα τηλέφωνα μαζί τους, που λένε: “Είσαστε μόνο κρέας για τους διοικητές σας”.

Λόγο των βομβαρδισμών διακόπηκε η τροφοδοσία της πόλης με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θερμαινόμενα καταφύγια για τους κατοίκους τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, καθώς η θερμοκρασία τη νύχτα έπεσε στους μείον 18 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 28 βαθμούς Κελσίου).

“Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις επιθέσεις από την πλευρά των μαχητών, η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να επιδεινώνεται,” λέγεται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι αρχές είπαν ότι ετοιμάζεται ἀπομάκρυνση των 16.000 κατοίκων.

Οι αυτονομιστικές κυβερνήσεις των λεγόμενων δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και Λουγάνσκ, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο Τραμπ, στην οποία επίσης καλούν για εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

Η Διοίκηση του Τραμπ, που κάνει ελιγμούς επιδιώκοντας βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ανησύχησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι η Δύση μπορεί να χαλαρώσει την πίεση στη Ρωσία για να αποσύρει τις μη αναγνωρισμένες στρατιωτικές δυνάμεις της από την Ανατολική Ουκρανία. Αλλά η Ουκρανία έχει δυνατότητες να αυτοπροστατευτεί. Μεταξύ άλλων μέσω του στρατού της, ο οποίος έχει δείξει την ικανότητα να πολεμήσει και πριν από τις ασκήσεις με τους Αμερικανούς.

Δεδομένου ότι η λεγόμενη πρώτη γραμμή της σύγκρουσης συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ουκρανικός στρατός εμμένει σε αυτά τα μέρη και μετά τις αυτονομιστικές επιθέσεις. Από την αρχή της επίθεσης, ο στρατός επέστρεψε στην τουλάχιστον μία τέτοια περιοχή, κοντά στην Αβντίιβκα, χωρίς να περάσουν την αρχική γραμμή της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο κ. Κασιάνοβ.

Μετάφραση της Γαλήνης Μασλιούκ

https://www.nytimes.com/2017/01/31/world/europe/eastern-ukraine-civil-war-russia.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region®ion=top-news&WT.nav=top-news&_r=4