Οι Ουκρανοί της Ελλάδας: Καινούρια κατοχή της Ουκρανίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε

Στις 27 Απριλίου 2010 στις 10.00, ακριβώς την ώρα που στην ουκρανική βουλή στο Κίεβο έβαζαν για επικύρωση την πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, για την παράταση παραμονής του ρώσικου στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ανεξάρτητα εδάφη της Ουκρανίας ακόμα για 25 χρόνια τουλάχιστον, οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της Ελλάδας κατέθεσαν, στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις πράξεις του Ουκρανού προέδρου και της ουκρανικής κυβέρνησης.

 

Προς

Πρόεδρο της Ουκρανίας

Πρωθυπουργό της Ουκρανίας

Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας

Πρόεδρο του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ουκρανίας

 

Εκ μέρους των Ουκρανών πολιτών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και ανησυχούν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Σύλλογος «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» καταδικάζει τις αντισυνταγματικές ενέργειες του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιαννουκόβιτς και της κυβέρνησης της Ουκρανίας, όπως η υπογραφή της παράτασης παραμονής του ρώσικου στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ανεξάρτητα εδάφη της Ουκρανίας ακόμα για 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια.

Συμφωνία για την παράταση της παραμονής των ξένων δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο αναφέρεται ότι:

Στα εδάφη της Ουκρανίας απαγορεύεται η παραμονή των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Το άρθρο 17 του Συντάγματος της Ουκρανίας προβλέπει επίσης ότι:

Η προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εξασφάλιση της οικονομικής και της πληροφοριακής της ασφάλειας είναι οι πιο σημαντικές λειτουργίες του κράτους, υπόθεση όλου του ουκρανικού λαού.

Η ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας εκφράζει την αγανάκτησή της αλλά και μεγάλη λύπη που ο Βίκτωρ Γιαννούκοβιτς, ο οποίος ορκίστηκε Πρόεδρος με το χέρι πάνω στο ουκρανικό ιερό – το Περεσόπνιτσκε Ευαγγέλιο, παρουσιάζει σε όλο τον κόσμο και πρώτα απ’ όλα στο λαό του την πολιτική του αδυναμία, ανεπάρκεια, άμεση εξάρτηση από τις ξένες επιρροές, εμπορεύεται την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας και την σπρώχνει σε εμφύλια σύρραξη.

Η ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας καλεί τη Βερχόβνα Ραντα (Βουλή) της Ουκρανίας να μην επικυρώσει τη συμφωνία για την παράταση παραμονής του ρώσικου στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα εδάφη της Ουκρανίας, η οποία υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επίσης, καλεί τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροβ να εγκαταλείψουν τις ενέργειες οι οποίες μπορούν να καταστούν αμετάκλητες και ανεπανόρθωτες για τις μελλοντικές γενιές του ουκρανικού λαού.