Υποστηρίζουμε το Σύνταγμα!

Δελτίο τύπου

23 Μαΐου 2010 στις 14.00 οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της Ελλάδας με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου των Ουκρανών θα πραγματοποιήσουν μπροστά στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα (Στ. Δέλτα 2, Φιλοθέη) συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά με τις παραβιάσεις από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας των νόμων και του Συντάγματος της χώρας που εγκυμονεί κίνδυνο απομάκρυνσης της Ουκρανίας από την περαιτέρω δημοκρατική ανάπτυξη. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βαρσοβία, Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Λισσαβώνα, Τάλλιν, Βίλνιους, Ζάγκρεμπ, Βουδαπέστη κλπ).

Τους τελευταίους δύο μήνες η ουκρανική ηγεσία έπραξε σειρά κινήσεων οι οποίες προκαλούν δυσαρέσκεια του λαού και σπρώχνουν τη χώρα σε εμφύλια διαμάχη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα ηγεσία:

–          Σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού παρέτεινε τη συμφωνία της παραμονής της ξένης στρατιωτικής βάσης (Στόλος της Μαύρης θάλασσας της Ρώσικης ομοσπονδίας) στα εδάφη της Ουκρανίας.

–          Ξεκίνησε επίθεση στην ελευθερία του λόγου μέσω των αλλαγών της νομοθεσίας και πίεσης προς τους δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ή διευθυντές των ΜΜΕ.

–          Διόρισε σε βασικές θέσεις στη διοίκηση του κράτους αντιουκρανούς (πολλοί δεν καταφέρνουν καν να μιλήσουν την επίσημη εθνική γλώσσα).

–          Αρνήθηκε το Γολοντομόρ (Τεχνητό Λιμό 1932-33 στην Ουκρανία) ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού, παραβιάζοντας το νόμο της Ουκρανίας που προβλέπει νομικές συνέπιες για την άρνησή του.

–          Προχώρησε σε αντιμεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας οι οποίες ακυρώνουν αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων (πολλές με την υποστήριξη της ΕΕ). Γίνονται προσπάθειες να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας της Ουκρανίας και να παραμεριστεί η ουκρανική γλώσσα.

 

Οι Ουκρανοί της Ευρώπης δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της δημοκρατίας και το κατρακύλισμα προς τυραννικό καθεστώς. Ενώνουν τις φωνές τους σε πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 23 Μαΐου 2010 ώρα 14.00.