ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

dsc05806

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα το συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκή Ασφάλεια: Ανατολική Ευρώπη – Ουκρανία – Ελλάδα. Σύγχρονες Διεθνές Σχέσεις. Προοπτικές και επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Παπάγο-Χολαργού σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο και προσέλκυσε αξιόλογο ελληνικό κοινό.

Προσεκτικά μελετημένο πρόγραμμα του συνεδρίου έχει κινήσει ενδιαφέρον όχι μόνο μεταξύ των εκπροσώπων της ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των ειδικών – στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, αναλυτών, δημοσιογράφων, αλλά και εκπρόσωπων του διπλωματικού σώματος, διαπιστευμένου στην Ελλάδα. Στο συνέδριο πήραν μέρος ειδικά οι πρεσβευτές της Ιορδανίας, της Γεωργίας, της Κροατίας, στρατιωτικοί ακόλουθοι της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, ο πρώην στρατιωτικός ακολούθους της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία και πολλοί άλλοι ειδικοί του σχετικού κλάδου.

Γνωστός σε ελληνικούς και διεθνή ακαδημαϊκούς κύκλους, αναλυτής, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής ανάλυσης Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, με στενή ειδίκευση σε μετασοβιετικό χώρο, άψογα εκτέλεσε καθήκοντα του συντονιστή του συνεδρίου και εκφώνησε πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Oι σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα μετά το 2014. Πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ασύμμετρες-υβριδικές απειλές σε ένα ομιχλώδες διεθνές τοπίο και στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ».

Με χαιρετισμό απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους η πρόεδρος του Συνδέσμου της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” Γαλήνη Μασλιούκ. «Η Ουκρανία μας – είναι μια φιλειρηνική χώρα. Είναι πολύ φιλική με την Ελλάδα, γιατί η μεγάλη ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του ουκρανικού λαού και της ιστορίας του, αποτελούσε πάντα μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Μόλις 25 χρόνια μετά την ανεξαρτησία προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι φυσιολογικό λοιπών αυτή η χώρα να επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, και μέσα στον ευρωατλαντικό χώρο”. «Πιστεύουμε, ότι οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους προσφέρουν την ευκαιρία για εποικοδομητική και υγιή ανταλλαγή απόψεων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στα πλαίσια των γεωπολιτικών αλλαγών», – πρόσθεσε η κα Μασλιούκ και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου γόνιμη και ενδιαφέρουσα εργασία.

Η Μαρίνα Ντιόμινα, η Πρώτη Γραμματέας της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία για πολιτικές υποθέσεις, εκφώνησε χαιρετισμό εκ μέρος του Πρέσβη της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σκουρόφ.

Την χαιρετιστήρια επιστολή μεταβίβασε στο λογαριασμό του Συνδέσμου «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» και των συμμετέχοντες του συνεδρίου από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουκρανών Ευγένιο Τσολίϋ, ο συντονιστής Δρ. Αθανάσιος Δρούγος στην αγγλική γλώσσα. Δεδομένου ότι οι γλώσσες εργασίας της εκδήλωσης ήταν η αγγλική και η ελληνική, η Γαλήνη Μασλιούκ ανέγνωσε τον χαιρετισμό του ηγέτη της παγκόσμιας ουκρανικής διασποράς στην ουκρανική γλώσσα.

Ουσιώδες, ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ήταν όλες χωρίς εξαίρεση οι ομιλίες των συμμετεχόντων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη της Γεωργίας στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Σερβία Yoseb Nanobashvili, του διπλωμάτη και ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και εθνικής ασφάλειας, διευθυντή του τμήματος των διεθνών πολυμερών σχέσεων της ΜΚΟ «Μαϊντάν Εξωτερικών,” Αλέξανδρο Χαρά, του ειδικού στα θέματα της διεθνής ασφάλειας, των κυβερνητικών σχέσεων και της διαχείρισης των κινδύνων, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ασφάλειας της Βαλτικής-Μαύρης Θάλασσας Ευγένιο Ροκίτσκιϋ, της διευθύντριας του ουκρανικού γραφείου της Συνομοσπονδίας, της επικεφαλής του φιλανθρωπικού έργου “Τα παιδιά στον πόλεμο” Ολένα Προκοπένκο, και, φυσικά, του κορυφαίου ερευνητή, αναλυτή, ειδικού σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής ανάλυσης Δρ. Αθανάσιου Δρούγου.

Στις ομιλίες τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα των ιστορικών σχέσεων της Ουκρανίας και της Ελλάδας, τεκμηρίωσαν τις αιώνες επιθετικές καταχτητικές πολιτικές της Μόσχας ενάντια της Ουκρανίας με στόχο την ολοκληρωτική εξολόθρευση του ουκρανικού έθνους. Προφανή παραδείγματα αυτού – η κατάληψη της Ουκρανίας από τις σοβιετικές αρχές, ο Τεχνητός Λοιμός του 1932-33, την επέτειο του οποίου οι Ουκρανοί σε όλο τον κόσμο και στην Ουκρανία τιμούν αυτές τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καταδιώξεις του Στάλιν, η καταπίεση από τη σοβιετική εξουσία της ουκρανικής γλώσσας, καλυμμένοι οικονομικοί και ενεργειακοί πόλεμοι της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Ως αποθέωση – παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία.

Από τις εμφανίσεις των ομιλητών φαινόταν ξεκάθαρα ότι οι αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία δεν είναι μια μορφή δημοκρατίας, διότι δεν είναι συνειδητή βούληση του λαού, αλλά αποτέλεσμα των πολυετούς επιρροής της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης του πληθυσμού, και της οικονομικής εξάρτησης των Ουκρανών πολιτικών.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το τμήμα του χάρτη είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «κομμάτι» για την κάλυψη των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών του Κρεμλίνου. Τοποθέτηση των ρωσικών ναυτικών βάσεων στην Κριμαία – ήταν στρατηγικά μελετημένο και προγραμματισμένο βήμα. Ως εκ τούτου, οι κύρια αυτονομιστικά κινήματα αναζωπυρώνονται στο Ντονιέτσκ, Λουγάνσκ, Χάρκοβο, Ζαπορίζζια, Οδησσό.

Η προσάρτηση της Κριμαίας, η κατάληψη των εδαφών της Ανατολικής Ουκρανίας, η προσπάθεια να ταρακουνήσουν την περιοχή της Οδησσού – είναι μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής της Μόσχας.

Η μαλακή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε στην ενίσχυση της Ρωσίας ως στρατιωτικά επιθετικού κράτους, το οποίο με πρωτοφανές τρόπο παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ίδιο του σύνταγμα, αγνοεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία – αποσταθεροποίητρια της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο νούμερο ένα (η Ουκρανία, η Συρία, η Τουρκία, «παγωμένες» συγκρούσεις, η στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας, και ούτω καθεξής).

Για χρόνια, η Ρωσία διεξάγει τον πληροφοριακό πόλεμο στην Ευρώπη, γεμίζοντας τον πληροφοριακό χώρο με ψευδή και παραμορφωμένες αναφορές των πραγματικών περιστατικών. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε τη νίκη των φιλορωσικών πολιτικών κομμάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γεωργία όπως κανένας άλλος καταλαβαίνει τα σύγχρονα προβλήματα της Ουκρανίας και εκφράζει την υποστήριξή της προς αυτήν. Όπως η Ουκρανία, η Γεωργία συμμερίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, αλλά πιστεύει ότι η αντιδράσεις της ΕΕ είναι αργές και ανεπαρκή.

Αγνοώντας το «ουκρανικό ζήτημα», αποδέχοντας και στηρίζοντας τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις υπέρ της Ρωσίας, εκτίθεται σε κίνδυνο όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Ακόμη και η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος της εθνο-εθνικής σύγκρουσης.

Όσο για την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι γνώμες μοιράστηκαν. Την παρούσα στιγμή όλοι συμφώνησαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις επειδή δεν έχουν διανεμηθεί πλήρως οι βασικές θέσεις-κλειδιά στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου ενός διακεκριμένου αναλυτή, συνδεδεμένου μέλους του ρωσο-ευρασιατικού ππρογράμματος στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Λονδίνο), Γιούρι Φεντόροφ «Ο υβριδικός πόλεμος στο ρώσικο στυλ» («Hybrid War a La Russe»). Με πολύ σύντομο τρόπο ο διάσημος Ρώσος επιστήμονας διαλύει τους ιστορικούς και σύγχρονους μύθους γύρω από τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, εξηγεί πώς η ρωσική προπαγάνδα απέδωσε στην Ουκρανία, και πως λειτουργεί τώρα στην Ευρώπη. Στο βιβλίο του, ο κύριος Φεντόροφ ονομάζει συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και τα ονόματα των ορισμένων πολιτικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι φίλοι του Κρεμλίνου και υποστηρικτές των πολιτικών του.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας “Παιδιά στον Πόλεμο” και προβολή του ντοκιμαντέρ “Επιχείρηση “Κύμα”. Με ρεαλιστικά παραδείγματα και αρχειακά έγγραφα δείχνουν την ιστορική αλυσίδα συστηματικής καταπίεσης των Ελλήνων από τη Μόσχα. Από την Αικατερίνη ΙΙ, η οποία μετακίνησε τους Έλληνες από την Κριμαία στην Αζοφική Θάλασσα, κάτι που προκάλεσε μεγάλη θνησιμότητα και δυστυχία, τις καταπιέσεις και τους διωγμούς από τον Στάλιν, όταν χιλιάδες Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης εκτελέστηκαν χωρίς δίκη και έρευνα, μέχρι σήμερα, όταν εξ’ αιτίας της ρωσικής εισβολής όλη η περιοχή της Αζοφικής βρέθηκε στη γραμμή του πυρός. Και τα παιδιά που ζουν εκεί, έχασαν μέρος της παιδικής τους ηλικίας. Τα μικρότεραα από αυτά δε γνωρίζουν καν τη ζωή χωρίς τις καθημερινές επιθέσεις.

Δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Αθήνα κατέβαλαν προσπάθειες για να ακυρώσουν την ημερίδα και στη συνέχεια να διαταράξουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Παρόλα αυτά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και με μεγάλη επιτυχία. Βίντεο από τις ομιλίες και παρουσιάσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμα από τους οργανωτές στις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» με την υποστήριξη των ιστοσελίδων:

* www.fightingfortruthblog.wordpress.com

* www.ukranorama.gr

Οι φωτογραφίες της Γιάνας ΓΟΝΤΣΑΡ.

Read more:

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Video. Μέρος Α΄/ІСТОРИЧНІ МІФИ ЯК РУШІЙНА СИЛА РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ. Відео. Частина 1

 

15271216_1272357426120872_1366044671_o15240066_1266962616660152_1926321871_n15239330_1266966529993094_1222973349_n15228054_1266965446659869_177656691_n15218535_1266963439993403_555050115_n15211709_1266962273326853_1989144625_n15209134_1266966769993070_1550550341_n15175489_1266965839993163_1817260632_n15175380_1266966136659800_454343205_nimg_20161125_113057img_20161125_100323dsc05877dsc05873dsc05872dsc05871dsc05868dsc05855dsc05844dsc05828dsc05817dsc05815dsc05812dsc05785img_20161125_131015img_20161125_121045img_20161125_115728