«ΜΥΘΟΣ»

«ΜΥΘΟΣ»

Σκηνοθέτες: Λεονίντ Κάντερ, Ιβάν Γιασνίι  (63 λεπτά Έτος κυκλοφορίας: 2018)

Μουσική: Γιευγένιι Γκαλπέριν, Ρομάν Γρυγόριβ, Ιλλιά Ραζουμέικο, Εντουάρντ Πρυστούπα

Κίνηση σχεδίου: Γιούριι Ζουραβέλ

Τρέιλερ της ταινίαςhttps://youtu.be/BwJfOmrMxN0  MYTH_ in English

Μετά την πρεμιέρα στην Ουκρανία το 2018 προβλήθηκε στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Κούβα και σε 8 χώρες της Ευρώπης. Έλαβε το κεντρικό βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Figueira FilmArt» και πολλών άλλων Φεστιβάλ της Ουκρανίας. Στην ταινία απεικονίζεται η ιστορία της ζωής του Βασίλ Σλιπάκ, ενός τραγουδιστή της Όπερας του Παρισιού με το όνομα παγκοσμίου φήμης και μοναδική φωνή.

Ο Βασίλ γεννήθηκε στο Λβιβ, αλλά αργότερα μετακόμισε στη Γαλλία, προς αναζήτηση μουσικών δασκάλων για την μοναδική φωνή του. Έζησε εκεί 19 χρόνια και βρήκε όλα όσα ονομάζουμε «ευτυχία»: το όνομα, την επιτυχημένη καριέρα σε παγκόσμιες σκηνές όπερας, τους πιστούς φίλους και την αγάπη.

Συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση της Αξιοπρέπειας, ανέλαβε την ηγεσία στις διαδηλώσεις στη Γαλλία για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιλογής της Ουκρανίας και στη συνέχεια εντάχθηκε στο εθελοντικό κίνημα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Φαίνεται πως έκανε υπεραρκετά για ένα δημιουργικό άτομο.

Όμως όταν ο πόλεμος ήρθε στην πατρίδα του, ο Βασίλ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σκηνή και την καριέρα του στην Ευρώπη για να πάει εθελοντικά στο στρατό. Ο Βασίλ Σλιπάκ («Μύθος») σκοτώθηκε από μια σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια της πολεμικής αποστολής στο Ντονμπάς. Βραβεύτηκε με το παράσημο του «Ήρωα της Ουκρανίας».

Οι δημιουργοί της ταινίας συνδυάζουν δύο είδη στην ταινία: την ταινία και την συναυλία, χρησιμοποιώντας πολλά βίντεο που δείχνουν τον ήρωα στην καθημερινή ζωή του και στη σκηνή.

Ένας από τους λίγους. Ξεχωριστός. Ταλέντο παγκόσμιας φήμης. Για 17 χρόνια σολίστας της όπερας του Παρισιού. Όταν ο εχθρός πάτησε με την μπότα του την ιερή γη της Πατρίδας του, δεν αποστασιοποιήθηκε – “ποιος αν όχι εγώ”. Έγινε σύμβολο και πρότυπο για πολλούς. Ήταν επικίνδυνος για τους εχθρούς της Πατρίδας του. Ήταν Σύμβολο! Μια σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή για μια ιδιοφυΐα τραγουδιστή Βασίλ Σλιπάκ από το Λβιβ στη διαχωριστική γραμμή στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Τώρα ο τραγουδιστής της όπερας του Παρισιού – Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθερίας, της Τέχνης που ενώνει, ενώ ο αδίστακτος βάρβαρος τον σκότωσε! Μπορεί η ρωσία να σκοτώσει όλους; Μπορεί να σκοτώσει το ελεύθερο πνεύμα; Μπορεί να αιχμαλωτίσει τον αέρα; Η απάντηση είναι μια – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ !!!

Το Σάββατο 13 Απριλίου στον κινηματογράφο Δαναός στην Αθήνα στις 18.00 ένα ντοκιμαντέρ του Λεονίντ Κάντερ και του Ιβάν Ιασνίι για μια σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή που σκοτώνει τον τραγουδιστή Βασίλ Σλιπάκ. Μην το χάσετε! Οι Πατρίδες μας κινδυνεύουν από τους αχόρταγους γείτονες και είναι σημαντικό σε κάθε Πατρίδα να υπάρχει ο Βασίλ Σλιπάκ.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ “ΜΥΘΟΣ” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο

13 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00, στον κινηματογράφο “ΔΑΝΑΟΣ”

στη διεύθυνση: Λ. Κηφισιάς 109, Αθήνα 11524.

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης.

Πληροφορίες και κρατήσεις:

210 69 22 657,

210 83 10 063,

694 987 17 51 (Viber) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ukraintsigr@yahoo.gr

 

Μέσα Επικοινωνίας: Ολένα Μάσνιεβα, Δεύτερος Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία  olena.masneva@mfa.gov.ua    Κατερύνα Μίζινα, Εκτελεστικός Παραγωγός kateryna.mizina@gmail.com