ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝIΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔIΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ “ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΩΣΜΟΥ”

Ο επιθετικός πόλεμος που ξεκίνησε η ρωσική ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας το 2014 και συνέχισε με μια πλήρους κλίμακας εισβολή το 2022 έχει προκαλέσει πολλά δεινά στην ουκρανική γη, εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας περισσότερων από 520 παιδιών, την καταστροφή πόλεων και πολιτικών υποδομών, προκάλεσε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφερε ολόκληρη την περιοχή στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Είναι γνωστό ότι η ιδεολογική βάση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας του ουκρανικού λαού είναι το σοβινιστικό δόγμα του “ρωσικού κόσμου”, το οποίο εφαρμόζεται στην πράξη με τη μορφή μιας δικτατορίας που ονομάζεται” rashism”. Αυτό το δόγμα, στην πραγματικότητα μια ιδεολογία, αρνείται το δικαίωμα του ουκρανικού έθνους στην αυτοδιάθεση, την κυρίαρχη ανάπτυξη, το δικό του κράτος, τη γλώσσα, την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα και την ελευθερία της θρησκείας, και εν τέλει, την ύπαρξη. Εδώ και πολλά χρόνια, ο ρώσος δικτάτορας, οι εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών, το Πατριαρχείο της Μόσχας και άλλες θρησκευτικές δομές που συνδέονται στενά με τις αρχές, καθώς και τα μέσα προπαγάνδας ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί ως λαός “δεν υπάρχουν” και ότι το ουκρανικό έθνος “δημιουργήθηκε τεχνητά” και διαδίδουν άλλες παρόμοιες αφηγήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος Γκουντιάεφ και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και παραμένουν οι κύριοι δημιουργοί και προπαγανδιστές της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”, η οποία προβλέπει την αποκλειστικότητα του “ρωσικού πολιτισμού” και τον διαχωρισμό και την εχθρική αντιπαράθεσή του με τους άλλους.  Ωστόσο, μια τέτοια θέση – να αποκλείει ή να ξεχωρίζει κανείς τους άλλους με βάση την εθνικότητα ή την πολιτισμική τους ένταξη – δεν ανταποκρίνεται στα θεμέλια της χριστιανικής πίστης καθεαυτής. Η υποκίνηση μίσους και η διεξαγωγή πολέμου με βάση την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” παραβιάζει τις χριστιανικές αρχές και έρχεται σε αντίθεση με τους πνευματικούς κανόνες που υποτίθεται ότι ενσαρκώνει η Εκκλησία. Αυτή η ιδεολογία αποτελεί σήμερα πρόκληση για το κήρυγμα του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο και καταστρέφει την αξιοπιστία της χριστιανικής μαρτυρίας ανεξαρτήτως δόγματος.

Κρυβόμενες πίσω από τα συνθήματα της “προστασίας της ρωσικής γλώσσας”, της “αποναζιστικοποίησης” και της “αποσανοτοποίησης” της Ουκρανίας, οι ρωσικές στρατιωτικές και κατοχικές αρχές εφαρμόζουν την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας κατοίκους με φιλοουκρανικές απόψεις, εξοντώνοντας διανοούμενους και διαπράττοντας μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων. Οι ρωσικοί πύραυλοι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό σκοτώνουν καθημερινά Ουκρανούς και καταστρέφουν ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ιδίως εκείνα που συνδέονται με την ουκρανική ταυτότητα και την πνευματική κληρονομιά. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 600 θρησκευτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής. Οι κατακτητές λεηλατούν και καταστρέφουν ουκρανικά μουσεία, αρχεία, θέατρα και βιβλιοθήκες, εισάγοντας την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” στον θρησκευτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό και άλλους τομείς.

Η εισβολή της ρωσικής ομοσπονδίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τις χριστιανικές παραδόσεις όλων των μορφών, καθώς και για άλλες θρησκευτικές παραδόσεις (Ιουδαϊσμός, Ισλάμ κ.λπ.). Τονίζοντας την “αδελφική καταγωγή των Ουκρανών και των Ρώσων που αποτελούν την “Αγία Ρως””, κατηγορώντας την “κακή Δύση” για τις στρατιωτικές ενέργειες και κατευθύνοντας τις θρησκευτικές κοινότητες να προσευχηθούν για τη νίκη των ρώσων εισβολέων και κατακτητών, οι κορυφαίοι ηγέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ορισμένων ρωσικών προτεσταντικών ενώσεων δεν επιδεικνύουν την επιθυμία τους για χριστιανική ενότητα και ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα εγκρίνουν και ενθαρρύνουν την εχθρότητα και το μίσος προς τον ουκρανικό λαό και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Εμείς, οι επικεφαλής των Ουκρανικών Χριστιανικών Εκκλησιών:

– καταδικάζουμε έντονα την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” και τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου Γκουντιάεφ και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και άλλων ρωσικών θρησκευτικών ενώσεων και ηγετών που υποστηρίζουν την επίθεση της ρωσικής ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, δικαιολογούν τον επιθετικό πόλεμο, προωθούν το μίσος κατά του ουκρανικού λαού και υποκινούν το διαεθνοτικό και διαθρησκευτικό μίσος,

– εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη θέση του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων που καλεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και άλλους διεθνείς διαθρησκειακούς θεσμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν υπό ηθική και άλλη ευθύνη τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες ρωσικές θρησκευτικές ενώσεις που υποστηρίζουν σθεναρά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, υποκινούν το διαεθνοτικό και διαθρησκειακό μίσος και, μέσω του κηρύγματος της ρωσικής παγκόσμιας ιδεολογίας, ενθαρρύνουν τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού,

– εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στα κράτη και τους λαούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της για ανεξαρτησία από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό, στις εκκλησίες και τους πιστούς σε διάφορα μέρη του κόσμου που βοηθούν τον ουκρανικό λαό με κάθε τρόπο και προσεύχονται για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία, τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στους άπορους στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς πρόσφυγες, τους θεολόγους διαφόρων εκκλησιών που καταδικάζουν το δόγμα (ιδεολογία) του “ρωσικού κόσμου”, τους ακαδημαϊκούς κύκλους διαφόρων χωρών που καθορίζουν την επιστημονική έννοια του “rashism” και τα ιδεολογικά του θεμέλια.

Προσευχόμαστε για τον ουκρανικό λαό, για τη νίκη και την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης, για την προστασία της γης μας από τον Θεό και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ουκρανίας!

 

10 Ιανουαρίουб Κίεβο

 

  1. Ο Επιφάνιος – Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,
  2. Sviatoslav Shevchuk – επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Κιέβου και του Halych,
  3. Vitalii Kryvytskyi – Επίσκοπος Κιέβου-Ζιτομίρ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας,
  4. Anatoliy Kozachok – Επίσκοπος της Ουκρανικής Εκκλησίας των Χριστιανών Ευαγγελικής Πίστης,
  5. Valeriy Antoniuk – επικεφαλής της Παναυκρανικής Ένωσης Εκκλησιών Ευαγγελικών Χριστιανών-Βαπτιστών,
  6. Stanislav Nosov, πρόεδρος της Ουκρανικής Ενωτικής Διάσκεψης της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας,
  7. Leonid Padun – ανώτερος επίσκοπος της Ουκρανικής Χριστιανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας,
  8. Vyacheslav Horpynchuk, επίσκοπος της Ουκρανικής Λουθηρανικής Εκκλησίας,
  9. Oleksandr Zaitsev, ανώτερος επίσκοπος της Ουκρανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας,
  10. Markos Hovhannisyan, Επίσκοπος της Ουκρανικής Επισκοπής της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας,
  11. Serhiy Shaptala, επικεφαλής της Αδελφότητας Ανεξάρτητων Εκκλησιών και Αποστολών Ευαγγελικών Χριστιανών-Βαπτιστών της Ουκρανίας.

https://www.irs.in.ua/p/176