ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΝΑΝΤΙΑ ΣΑΒΤΣΕΝΚΟ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Savchenko_March_09_13

Έκκληση προς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα απεύθυναν στις 9 Μαρτίου 2016 οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της χώρας.

Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια ημέρα υποστήριξης της Ναντία Σάβτσενκο, που ανακοινώθηκε για 9 Μαρτίου λόγω της κρίσιμης κατάστασης της Ουκρανής πιλότου η οποία από τις 3 Μαρτίου ξεκίνησε στεγνή (χωρίς νερό) απεργία πείνας, οι Ουκρανοί, αλλά και οι Έλληνες, και οι Γεωργιανοί φίλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ελληνικής πρωτεύουσας για να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινωνία και να ζητήσουν από Έλληνες ευρωβουλευτές να συνυπογράψουν την Έκκληση των διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμβάλουν στην απελευθέρωση της Ναντία Σάβτσενκο. «Ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των ουκρανικών οργανώσεων στην Ελλάδα που συγκρότησαν πέρυσι τη Συντονιστική επιτροπή, σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή των Ελλήνων ευρωβουλευτών με αυτή των Ανθρώπων του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνίας των λαών, υπογράφοντας την παρούσα Έκκληση με στόχο άμεση απελευθέρωση της Ναντία Σάβτσενκο», – αναφέρεται ειδικά στο Ψήφισμα.

Η ημερομηνία 9 Μαρτίου είναι μεγάλης σημασίας για το ουκρανικό λαό, επειδή αυτή η μέρα είναι η μέρα γέννησης του μεγάλου εθνικού ποιητή, ζωγράφου, φιλόσοφου, προφήτη και εμπνευστή του έθνους – Ταράς Σεβτσένκο. Πέρα από την πλούσια πνευματική κληρονομιά ο ιδιοφυής Ταράς άφησε στους συμπατριώτες του τη Διαθήκη του.

ΔΙΑΘΗΚΗ

Σαν θα πεθάνω, θάψτε με στον τάφο,

Στη στέπα την πλατιά,

Στη Βκραΐνα* μου τη γλυκιά,

Τα χωράφια μας τ’ απέραντα,

Το Δνείπερο και τους γκρεμούς

Να βλέπω, ν’ ακούω

Τους άγριούς του βρυχηθμούς.

Κι από την Ουκρανία σα φύγει

Στη γαλάζια θάλασσα σα χυθεί

Του εχθρού το αίμα… μόνο τότε

Τα χωράφια, τα βουνά –

Όλα θα τ’ αφήσω και θα πετάξω

Ως τον ίδιο το Θεό

Να προσευχηθώ… ως τότε

Δεν αναγνωρίζω το Θεό.

Θάψτε με και σηκωθείτε,

Και τα δεσμά σας σπάστε

Και με το μαύρο αίμα το εχθρικό

Τη λευτεριά ποτίστε.

Και στη νέα, ελεύθερη σας αγκαλιά

εμένα σφίξτε,

Με λόγια γλυκά, ψιθυριστά

τη μνήμη μου ζωντανή κρατήστε.

 

25 Δεκεμβρίου 1845, Περεγιάσλαβ

Βκραΐνα* – Ουκρανία

Απόδοση: Γ. Μασλιούκ

 

Σήμερα, μετά από 200 χρόνια τα παιδιά της Ουκρανίας υλοποιούν τη Διαθήκη του μεγάλου Ουκρανού διανοούμενου. Σήμερα, μετά από 200 χρόνια ποτίζεται η ουκρανική γη ξανά με το αίμα, και αυτή τη φορά οι Ουκρανοί δείχνουν στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Πατρίδα τους μέχρι την οριστική και αμετάκλητη απελευθέρωση.

Η Ουκρανία θα είναι ανεξάρτητη! Γιατί τα παιδιά της δε διστάζουν να χύσουν το αίμα τους για την ελευθερία της. Η Ναντία Σάβτσενκο ως μία μόνο από τις εκατοντάδες αιχμαλώτους αυτού του βρώμικου πολέμου, που παράνομα κρατούνται στις φυλακές της Ρωσίας, έγινε σύμβολο του αγώνα γιατί μαζί με άλλος, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης της Κριμαίας Όλεγ Σεντσόβ, ο αναρχικός, αντιφασίστας της Κριμαίας Αλέξανδρος Κόλτσενκο, δεν έσπασε, δε λύγισε, δεν παραδόθηκε. Είπαν ότι αν πεθάνει η Νάντια (η βουλευτίνα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης) στη Ρωσία, θα γίνει σάλος. Και η Νάντια απαντάει ότι είναι έτοιμη να πεθάνει εφόσον αυτό περιμένει ο κόσμος για να βοηθήσει την πατρίδα της να απελευθερωθεί από τον ύπουλο εισβολέα.

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

 

«Απευθυνόμαστε σε σας με την έκκληση να δράσετε αποφασιστικά για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Ναντία Σάβτσενκο, της 34-χρονης πατριώτισσας της Ουκρανίας που απήχθη και πάνω από 20 μήνες παραμένει αιχμάλωτη στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Η κυβέρνηση της Ρωσίας καταπατά τα πολιτικά δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το δικό της σύνταγμα, κοροϊδεύοντας τη διεθνή κοινότητα και αγνοώντας τις συμφωνίες του Μινσκ.

Όλες οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει έως τώρα η διεθνής κοινότητα, αποδείχθηκαν μάταιες. Διαμαρτυρόμενη για τις ενέργειες της ρωσικής δικαιοσύνης, η Ναντία Σάβτσενκο κήρυξε τη στεγνή απεργία πείνας (χωρίς νερό).

Η σωτηρία της Ναντία Σάβτσενκο – είναι η δοκιμασία της αποτελεσματικότητας της διεθνούς διπλωματίας και η αφοσίωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες.

Μπορείτε να υπογράψετε την επιστολή εδώ: FreeSavchenko petition (http://www.ipetitions.com/petition/free-savchenko-open-letter-to-european-leaders)

 

Είμαστε σήμερα εδώ, λένε οι Γεωργιανοί φίλοι που όρθωσαν τις σημαίες τους δίπλα στις ουκρανικές, για να φωνάξουμε δυνατά στον κόσμο για τη βάναυση αδικία που βιώνει τώρα ο ουκρανικός λαός. Τα έχουμε ζήσει και εμείς. Η νίκη της Ουκρανίας θα είναι και η δική μας νίκη!

Είμαστε σήμερα εδώ, λένε οι Έλληνες φίλοι, για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει στην ανεξάρτητη χώρα του.

Είμαστε σήμερα εδώ, λένε οι Ουκρανοί που μένουν στην Ελλάδα, γιατί η Πατρίδα μας φλέγεται και τα παιδιά μας συνεχίζουν να σκοτώνονται καθημερινά. Είμαστε εδώ γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και οι αιχμάλωτοι να απελευθερωθούν. Η Ναντία Σάβτσενκο πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία ζωντανή και να απαλλαγεί από τις παράνομες ψεύτικες κατηγορίες.

Γαλήνη ΜΑΣΛΙΟΥΚ. Φωτογραφίες της ΓΙάνα ΓΟΝΤΣΑΡ.

Savchenko_March_09_15 Savchenko_March_09_14 Savchenko_March_09_12 Savchenko_March_09_11 Savchenko_March_09_8 Savchenko_March_09_7 Savchenko_March_09_6 Savchenko_March_09_5 Savchenko_March_09_4 Savchenko_March_09_3 Savchenko_March_09_2 Savchenko_March_09_1 Savchenko_March_09_10 Savchenko_March_09_9