Η Κοινότητα της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” καταδικάζει

Σχετικά με το απαράδεκτο συμβάν που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαΐου με την προσφώνηση και κατάθεση στεφάνων από τους “εκπροσώπους” των τρομοκρατικών αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών του Λουγάνσκ και Ντόνετσκ, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τους ανθρώπους που έδειξαν τέτοια ασέβεια προς τον φιλικό ουκρανικό λαό και στη μνήμη των εκατομμυρίων Ουκρανών πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και στους χιλιάδες Ουκρανούς που έχασαν τη ζωή τους από τη ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία 2014-2018.
Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπίζεται σε επίπεδο που αρμόζει στην περίσταση.

Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε ότι το Γενικό προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς και της περιφερειακής τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Δυστυχώς οι τοπικές αρχές της Ελλάδας επανειλημμένα με μεγάλη ανευθυνότητα υπονομεύουν την επίσημη στάση της Ελλάδας προκαλώντας προβλήματα στις διμερείς σχέσεις της χώρας τους με ότι συνεπάγεται. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους αυθαίρετων ενεργειών των αξιωματούχων της τοπικής και η ατιμωρησία τους δίνει θάρρος να τις επαναλαμβάνουν ή ακόμα να γίνονται κακό παράδειγμα για τους άλλους.

Είναι πολύ θλιβερό αυτό το γεγονός, ακόμα περισσότερο που ΌΛΟΙ στο σύνολό τους Ουκρανοί και το ουκρανικό κράτος επίσης καταδικάζουν την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο και είναι κατηγορηματικοί ως προς το θέμα αυτό.

Ο ουκρανικός λαός χρειάζεται αυτή τη στιγμή υποστήριξη όλου του δημοκρατικού κόσμου για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, για την αντίσταση στον ύπουλο υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η ρωσική ομοσπονδία εναντίων της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες χώρες. Αναμένουμε ο ελληνικός λαός να είναι στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων και τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας που βρίσκεται ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή και υποφέρει.