“ΟΧΙ” στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

Αψηφώντας το διαπεραστικό κρύο, στο κεντρικό λιμάνι της Ελλάδας – τον Πειραιά, στις 13 Δεκεμβρίου 2018 μαζεύτηκαν οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της Ελλάδας, του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, καθώς και της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, για να ενώσουν τη φωνή τους με τη διεθνή πληροφοριακή καμπάνια “Υποστήριξης των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου”, η οποία ξεκίνησε από την αρχή του καινούριου κύματος της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αζοφική και Μαύρη θάλασσα από 25 Νοεμβρίου 2018. Η εν λόγω καμπάνια διεξάγεται στην Ουκρανία και πολλές χώρες του κόσμου με την ενεργή συμμετοχή της ουκρανικής διασποράς με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για άλλη μια πράξη ανοικτής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας.

Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας, είπε ο παρευρισκόμενος Πρέσβης της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο – είναι η άμεση απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών, αιχμαλώτων πολέμου, κάτι, στο οποίο η Ουκρανία υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Οι ουκρανικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ενωμένοι στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Ενωμένης Διασποράς των Ουκρανών της Ελλάδας, έστειλαν στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ελλάδας Ψήφισμα, λέει η πρόεδρος της Κοινότητας της ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” Γαλήνη Μασλιούκ, με το οποίο καλούν να καταδικαστεί αποφασιστικά η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα πλοία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο στενό του Κέρτς, παράνομη κράτηση αυτών των πλοίων και των 24 Ουκρανών ναυτών, αιχμαλώτων πολέμου. Η τελευταία αυτή πράξη επιθετικότητας κατά της κυριαρχίας της Ουκρανίας είναι ακόμη μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών από την πλευρά των επιμέρους χωρών. Η Ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας, ως μέρος του Απόδημου Ουκρανισμού, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσες δράσεις που θα έδειχναν στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας είναι ισχυρή και ασυμβίβαστη.

Το Ψήφισμα της Ουκρανικής κοινότητας στους επίσημους θεσμούς της Ελλάδας υποστήριξε επίσης το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο, ο γεν. γραμματέας του οποίου Γεράσιμος-Νικόλαος Μπουγάς έλαβε μέρος στη διαδήλωση και τόνισε ειδικά: “Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί έκφραση διαμαρτυρίας για τις αδικαιολόγητες και παράνομες πράξεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ταυτόχρονα έκκληση προς την Ελληνική και Διεθνή Κοινότητα για συμπαράσταση προς τον Ουκρανικό Λαό.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια, εάν δεν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κατά κόρον παραβιάζεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για αυτό, η Διεθνής Κοινότητα οφείλει, εν όψει μάλιστα των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων, να απαιτήσει την άμεσα αποφυλάκιση των Ουκρανών ναυτών από τις ρωσικές φυλακές και την επιστροφή τους στην Πατρίδα. Είμαστε εδώ, για να ενώσουμε και τη δική μας φωνή”.

Στη διαδήλωση επίσης έλαβε μέρος η βουλευτίνα της Ουκρανίας Ειρήνη Σούσλοβα, η οποία ήταν στην Ελλάδα σε επαγγελματικό ταξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια στο λιμάνι του Πειραιά στους διαδηλωτές ερχόντουσαν οι περαστικοί, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους αιχμαλώτους, στις οικογένειές τους, όπως και σε όλο τον Ουκρανικό Λαό, που υποφέρει από τη μακροχρόνια στρατιωτική επιθετικότητα του βόρειου γείτονά του.

Την προσοχή των περαστικών τράβηξαν επίσης τα 250 χάρτινα καραβάκια, τα οποία έφτιαξαν για ένδειξη συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό Έλληνες – φίλοι της Ουκρανίας. Αυτά τα καραβάκια, που ξεκίνησαν την “ειρηνική τους εκστρατεία” στο λιμάνι του Πειραιά, θα συνεχίσουν την πορεία τους στα παιδιά των ουκρανικών σαββατιάτικων σχολείων στην Αθήνα ως σύμβολο της χιλιόχρονης φιλίας των λαών μας και ως αγγελιαφόροι της Ειρήνης που οπωσδήποτε θα εδραιωθεί στην Ουκρανία.