ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΑΡΑΣ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ

210 χρόνια από τη γέννηση του Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας

Το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, στο φιλόξενο χώρο της Πλατείας Ελληνο- Ουκρανικής Φιλίας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, που αναβλύζει αγάπη για την Ουκρανία και που φιλοξενεί την προτομή του Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανικης Γης, του Ταράς Σεβτσένκο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σεβασμού, μνήμης και αγάπης, για το Μεγάλο Κομπζάρ, επ ευκαιρία των 210 χρόνων από τη γέννησή του.

Η Εκδήλωση, που τελούσε υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώθηκε από το Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας, με τη συνδρομή των Συλλόγων της Ουκρανικής Διασποράς «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη», «Μπερεγκίνια» και «Κοινότητα Αγίου Νικολάου» της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, και με την ουσιαστική συνδρομή του Ελληνο – Ουκρανικού Επιμελητηρίου.

Την όμορφη Εκδήλωση χαιρέτισαν: ο φίλος του Ουκρανικού Λαού Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ουκρανίας Βολοδύμυρ Λιασένκο, o Πρόεδρος του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Μουσείου της Φιλική Εταιρείας στην Οδησσό, Ιωάννης Πολυχρονόπουλος και η κα Γαλήνη Μασλιούκ, ως εκπρόσωπος των συμμετεχόντων Ουκρανικών Συλλόγων, ενώ την όλη Εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου Γεράσιμος- Νικόλαος Μπουγάς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στην Προτομή του Ταράς Σεβτσένκο και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές και μαθήτριες των Ουκρανικών Σαββατιάτικων Σχολείων, που παρουσίασε η κα Οκσάνα Κοζίι.

Το επίσημο μέρος της Εκδήλωσης έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ουκρανίας και Ελλάδος.

Στη συνέχεια, σε ένα άκρως φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα κεράσματα, που προσφέρθηκαν από το Ελληνο – Ουκρανικό Επιμελητήριο.

 

Δύο λόγια για τον Ταράς Σεβτσένκο

Στις 9 Μαρτίου 2024 συμπληρώθηκαν 210 χρόνια από τη γέννηση ενός μυθικού προσώπου της Ουκρανικής Γης. Του ποιητή, λογοτέχνη, ζωγράφου, γλύπτη και μουσικού, Ταράς Σεβτσένκο.
Το όρθωμα της πάνδημης αναγνώρισής του, οφείλεται σε τρείς παράγοντες: Πρώτον, στο ανεκτίμητο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο του, που είναι πολύπλευρο, βαθυστόχαστο και που διαπερνά συγκινησιακά όλα τα πεδία. Δεύτερον, στο ότι παρά τις τραγικές παραστάσεις του βίου του, κατόρθωσε με απαράμιλλο μόχθο να καταστεί πνευματικά βαθύπλουτος και ηθικά περίστρεπτος. Τρίτον, στον αρμονικό συνδυασμό της βαριάς πνευματικής πανοπλίας και της ακάματης ζωτικότητάς του με αγώνες για αποτροπή της ηθικής πτώχευσης, τη θωράκιση από τα ελκυστικά ιδεολογήματα, την αποκάλυψη της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.
Ο Ταράς Σεβτσένκο έχει καταγραφεί στη Μνημοσύνη, ως πρότυπο ήθους, ευγένειας, γενναιότητας. Έζησε χωρίς την αγωνία της υστεροφημίας, αλλά με τη διαύγεια της προσφοράς.
Στην εποχή μας, της υπερομιλίας, της υποσκέψης, της ισοπέδωσης των πανανθρώπινων αξιών και της στέρησης προτύπων, η ζωή και το έργο του Ταράς Σεβτσένκο αποτελούν ελκυστικά παραδείγματα προς μίμηση.

Οι Σύλλογοι της Ουκρανικής Κοινότητας «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη», «Μπερεγκίνια» και «Κοινότητα Αγίου Νικολάου» της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας κ.Αρμόδιο Δρίκο και το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και τον κ. Παναγιώτη Παπαροϊδάμη (Εταιρεία «Esperia Travel»), για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών με πούλμαν.