Το ISIS είναι τρομοκράτης, οπότε ποια είναι η Ρώσικη Ομοσπονδία;

Posted on March 27, 2024 by Pressservice USCC

Ενώ το Κρεμλίνο προσπαθεί να συνδέσει την Ουκρανία με την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), και συγκεκριμένα το αφγανικό παρακλάδι του, γνωστό ως ISIS-K, ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, στην περιοχή της Μόσχας.

Δημαρχείο του Crocus City Hall

Η ισλαμική ομάδα που αυτοαποκαλείται Κράτος Χορασάν (ISIS-K), η οποία πήρε το όνομά της από το παλιό όνομα μιας περιοχής που περιλάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και απέκτησε γρήγορα τη φήμη της ακραίας βιαιότητας.

Μεταξύ των κινήτρων για να βλέπει η ομάδα αυτή τη Ρωσία ως εχθρό της, οι ειδικοί αναφέρουν τη συμμετοχή της Μόσχας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των θυγατρικών του, ιδίως μέσω των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, τον αντίπαλο του ISIS-K στο έδαφός του.

Υπάρχει λοιπόν λόγος για να διαπράξει κανείς τρομοκρατική επίθεση, αλλά αξίζει τον κόπο να βάλει τη Ρωσία και το ISIS στις αντίθετες πλευρές των οδοφραγμάτων;

Η Ρωσία είναι ο κύριος “εξαγωγέας” μαχητών προς το ISIS

Εξάλλου, από την εμφάνιση του ISIS, έχουν διαδοθεί επανειλημμένα πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ύπαρξη μιας τέτοιας τρομοκρατικής ομάδας στη Μέση Ανατολή.

Το 2015, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), υποστράτηγος Ahmed Khalid Birri, δήλωσε ότι “…η Ρωσία συνεργάζεται τόσο με το καθεστώς όσο και με το ISIS. Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεν έχει στόχο να καταπολεμήσει την τρομοκρατία”. Υποστήριξε ότι οι Ρώσοι, μέσω των ενεργειών τους στη Συρία, επιδιώκουν να επωφεληθούν από τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο που βρίσκονται ανατολικά της πόλης Χολμς και σε άλλα μέρη της χώρας. Επιπλέον, ο στρατηγός τόνισε ότι μόνο το 5% των ρωσικών επιθέσεων στρέφονται κατά του ISIS. Το υπόλοιπο 95 τοις εκατό στοχεύει στις θέσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Η ύπαρξη και οι δραστηριότητες του ISIS ήταν πράγματι επωφελείς για τη Ρωσία, διότι η παρουσία της ομάδας και η καταπολέμηση της (ή η απομίμησή της) επηρέασαν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, ο “αγώνας” κατά του ισλαμικού χαλιφάτου ήταν και παραμένει μια βολική δικαιολογία για τη Ρωσία να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία και να εμβαθύνει τη στρατιωτική και πολιτική ενοποίηση των κρατών της περιοχής με τη Ρωσία,” λέει ο Serhii Kuzan, επικεφαλής του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας.

Έτσι, δεδομένων αυτών των ενεργειών και δηλώσεων, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι τροφοδοτούν αυτό το κίνημα.

Σύμφωνα με την έκθεση “Πέρα από το Χαλιφάτο: Foreign Fighters and the Threat of Their Return” που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από την εταιρεία συμβούλων Soufan Group, η Ρωσία αποδείχθηκε ο κύριος “εξαγωγέας” μαχητών προς την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Εκείνη την περίοδο, 3417 Ρώσοι πολεμούσαν για το ISIS.

“Λίγοι άνθρωποι μιλούν γι’ αυτό, αλλά μέσα στην ISIS – αυτή την τρομοκρατική οργάνωση – οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα. Ήταν μία από τις πολυπληθέστερες ομάδες. Για χρόνια, Ρώσοι πολίτες εγκατέλειπαν τη Ρωσία μέσω του Νταγκεστάν και στη συνέχεια κατέληγαν να εντάσσονται στην ομάδα ISIS, κυρίως στο συριακό τμήμα της. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όταν έφυγαν μέσω του Νταγκεστάν, όλοι τους έλαβαν ασφάλιση μέσω του ρωσικού Ταμείου Υποχρεωτικής Ιατρικής Ασφάλισης. Όλοι τους είχαν ορισμένες παροχές, ασφάλιση κ.λπ.”, λέει ο Oleksandr Kovalenko, στρατιωτικός και πολιτικός παρατηρητής στην ομάδα Information Resistance.

Η τρομοκρατία έχει ρωσικό πρόσωπο

Τρομάζοντας τον κόσμο με το ISIS και, όπως βλέπουμε, υποστηρίζοντάς το, η Ρωσία έχει επιβάλει στη διεθνή κοινότητα την ιδέα ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς αυτήν και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταπολεμηθεί από κοινού.

Ουκρανικές πολυκατοικίες καταστράφηκαν από τη Ρωσία

“Η σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει το δίκιο όσων στοχεύουν στη συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τονίζουν ότι η κύρια απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις”, δήλωσε ο Alexei Pushkov, τότε επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση του 2016 στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος μίλησαν και άλλα πρόσωπα προσκείμενα στη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιτροπής που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, Ιγκάρ Κοροτσένκο, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με φόντο τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στρέφοντας την προσοχή του κόσμου στην εξεύρεση εχθρών εκτός των συνόρων της και παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα τους, η Ρωσία, εν τω μεταξύ, είναι ασύγκριτη με το ISIS όσον αφορά τον αριθμό των εγκλημάτων και τον τρόπο που διαπράχθηκαν και έχει πλέον το καθεστώς της Νο 1 τρομοκρατικής οργάνωσης στον κόσμο. Εξάλλου, είναι η χώρα που εξαπέλυσε τον πιο αιματηρό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία αμάχων στην Ουκρανία, απειλεί τον κόσμο με πυρηνικό πόλεμο και κατέλαβε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Υπάρχει τόσο πολύ αίμα στα χέρια της Ρωσίας που δεν της αξίζει η εικόνα της χώρας-θύματος και, κατά συνέπεια, η συμπάθεια, ενώ καταστρέφει καθημερινά πόλεις με άμαχο πληθυσμό και σκοτώνει αμάχους.

“Σημειώστε: η τρομοκρατική επίθεση στα ρωσικά προάστια, η οποία επιτράπηκε να πραγματοποιηθεί από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και δεν εμποδίστηκε από τις μονάδες της ρωσικής φρουράς, επειδή αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δεν επηρέασε τα σχέδια για τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικές πόλεις και πολιτικούς στόχους. Στις τέσσερις ημέρες από τις 22 Μαρτίου, η Ρωσία χρησιμοποίησε 270 όπλα (βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon) για αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μεταξύ αυτών, αξίζει να επισημανθεί η τρομοκρατική επίθεση του Μαρτίου, η οποία χρησιμοποίησε αριθμό ρεκόρ πυρομαχικών, σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πώς αλλιώς μπορεί να ονομαστεί αυτό παρά τρομοκρατία στη χειρότερη εκδήλωσή της”, θέτει ρητορικό ερώτημα ο Σ. Κουζάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο, έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 αμάχους. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Ενιαίο Μητρώο Προδικαστικών Ερευνών, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, περιέχει πληροφορίες για περισσότερα από 128.000 θύματα ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Επιπλέον, σύμφωνα με τους εισαγγελείς ανηλίκων, 1796 παιδιά έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας, 535 από τα οποία σκοτώθηκαν και 1261 υπέστησαν τραυματισμούς ποικίλης σοβαρότητας. Η υπηρεσία τονίζει ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οριστικοί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εξακρίβωσή τους στις περιοχές ενεργών εχθροπραξιών, στα προσωρινά κατεχόμενα και απελευθερωμένα εδάφη.

Σήμερα, ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί καθημερινά πυραυλικές και βομβαρδιστικές επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής Sumy, τρομοκρατώντας τον άμαχο πληθυσμό και εξαφανίζοντας ολόκληρα χωριά με κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες. Σε αντίθεση με την εκδοχή ότι το ISIS εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, οι Ρώσοι πιλότοι εξακολουθούν να κατηγορούν τους Ουκρανούς γι’ αυτήν και γράφουν “για τα θύματα του Crocus City Hall” στις βόμβες που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή ουκρανικών χωριών.

Ομοίως, παρά το γεγονός ότι οι δύο συλληφθέντες ως ύποπτοι για τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης προέρχονταν από την Τουρκία, η Ρωσία δεν κατηγορεί τους Τούρκους για την οργάνωση του εγκλήματος, αλλά επιμένει πεισματικά σε ένα “παράθυρο” στα ουκρανικά σύνορα.

Όμως, όσο κι αν η Μόσχα προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματά της και να τα χρεώσει σε άλλους, η διεθνής κοινότητα αντιδρά με σκεπτικισμό.

Η Δύση δεν πιστεύει στα δάκρυα

Στις 13 Οκτωβρίου 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Ρωσία ως τρομοκρατικό καθεστώς. Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή θεσμό που ανταποκρίνεται στην έκκληση του προέδρου Volodymyr Zelenskyy να χαρακτηρίσει επίσημα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως τρομοκρατία.

Επομένως, μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εξεταστούν οι δηλώσεις που έκαναν οι κορυφαίες χώρες του κόσμου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, απέρριψαν αμέσως την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση, τονίζοντας ότι η Ρωσία είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την απειλή μιας τέτοιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Με τη σειρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο να μη χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση ως πρόσχημα για την εντατικοποίηση του πολέμου. Η Alicia Kearns, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης της τρομοκρατικής επίθεσης με την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Γερμανία προειδοποίησε να μην αποδίδεται στη Ρωσία υπερβολικός ρόλος θύματος μετά την επίθεση στο δημαρχείο του Crocus. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Μίχαελ Ροθ, υπενθύμισε ότι η ίδια η Ρωσία ενεργεί ως τρομοκρατικό κράτος: “Συμπάσχουμε με τα πολλά αθώα θύματα στη Μόσχα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια η Ρωσία είναι ένα τρομοκρατικό κράτος, το οποίο για άλλη μια φορά τρομοκράτησε χθες το βράδυ τους Ουκρανούς πολίτες με επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτοί που σπέρνουν τον τρόμο θερίζουν τον τρόμο”.

Πολυκατοικία στην Ουκρανία καταστράφηκε από τη Ρωσία

Ο Roderich Kiesewetter, εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, δεν αποκλείει ότι η τρομοκρατική επίθεση κοντά στη Μόσχα ήταν μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία που οργανώθηκε από την ίδια τη Ρωσία.

“Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία που οργανώθηκε από την ίδια τη Ρωσία, ακόμη και αν ένα ισλαμιστικό υπόβαθρο φαίνεται αρκετά πιθανό, ιδίως δεδομένου ότι η ISIS ανέλαβε την ευθύνη”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Serhii Kuzan, ακόμη και η σημερινή δήλωση του ISIS δεν επηρεάζει την επιθυμία του Πούτιν να εμπλέξει την Ουκρανία στην τρομοκρατική επίθεση.

“Θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα που είχε κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων του 1999. Με αυτή την παραπληροφόρηση, η Ρωσία επιδιώκει έναν διπλό στόχο: να αναγκάσει τη Δύση να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να κινητοποιήσει ξανά τον ρωσικό πληθυσμό, καθώς έχει κουραστεί από τον πόλεμο”, σημειώνει ο κ. Σόιμπλε.

σχολίασε ο επικεφαλής του USCC για τις ρωσικές προθέσεις στη βελγική έκδοση της L’echo.

Οι δηλώσεις αυτές υπονοούν ότι το ίδιο το Κρεμλίνο θα είχε τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία αν δεν είχε στείλει τα δικά του στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη δίωξη της αντιπολίτευσης, στη σύλληψη Ρώσων για αντιπολεμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη χρήση τεράστιων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για να δικαιολογήσει και να διεξάγει πόλεμο. Και αν η τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθεί, τότε αυτή που την εξαπέλυσε, η Ρωσία, αξίζει αυτή την τιμωρία πρώτα και κύρια.

https://uscc.org.ua/en/isis-is-a-terrorist-so-who-is-russia/

https://uscc.org.ua/idil-teroryst-to-hto-zh-todi-rosiya/